SWIFT Nedir ve Nasıl Çalışır?
Para ve finansal işlemlerin sınırları nasıl aştığını ve doğru banka veya finans kurumuna nasıl ulaştığını hiç merak ettiniz mi? Bunun için Dünya Çapında Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Topluluğuna sahipsiniz. Hiç duymadım? Muhtemelen bunu, dünya çapında bankaları, finansal kurumları ve hükümetleri birbirine bağlayan devasa finansal arter olan SWIFT (tipik olarak “Swift” olarak yazılır) kısaltmasıyla tanıyorsunuzdur. Peki Swift nedir ve nasıl çalışır?
Swift Nedir?
Swift, bankaların diğer kurumlardan ödeme talep etmek için kullandığı ana güvenli havale yöntemidir. 1973’te kurulan ve Belçika’da bulunan Swift, uluslararası ticareti finanse etmek, sınır ötesi ödemeler yapmak ve uluslararası para transfer etmek için birincil mekanizmadır. 2021’de Swift aracılığıyla her gün yaklaşık 42 milyon işlem gönderildi, bu sayı 2015’te her gün gönderilen 32 milyondu. Swift ağı, finansal işlemlerde trilyonlarca doları barındırıyor ve dünya ticaretinde hayati bir bağlantı oluşturuyor.
Swift Nasıl Çalışır?
Swift her yıl trilyonlarca dolarlık finansal işlemden sorumlu olsa da, Swift aslında fon transferinden sorumlu değildir. Bunun yerine Swift, ödeme emirleri gönderen ve kolaylaştıran bir mesajlaşma ve yönlendirme hizmeti gibidir. Swift ağı içinde, her bankaya, banka tanımlayıcı kodu (BIC) (Swift kodu veya Swift ID olarak da bilinir) olarak bilinen sekiz veya on bir karakterden oluşan benzersiz bir kod atanır. Swift kullanmak için para göndermek istediğiniz bankanın BIC’sini bilmeniz gerekir.
Hızlı Ödeme Ne Kadar Hızlı?
Standart bir Swift ödemesi bir ila dört gün arasında sürebilir. Transfer hızı, dolandırıcılık ve kara para aklama kontrolleri dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlıdır. Ayrıca, para göndermeye çalıştığınız bankaların doğrudan bir ilişkisi yoksa işlemin hızı da yavaşlayabilir. Bu durumda Swift işleminiz aracı bir bankadan geçerek süreci yavaşlatır ve işlem maliyetine eklenir.