Sözleşme Yönetimi Nedir?

30.03.2022
Sözleşme Yönetimi Nedir?

Sözleşme yönetimi nedir, sorusunu cevaplamadan önce sözleşme teriminin net bir şekilde anlaşılması, bahsedeceğimiz diğer noktaların da daha iyi kavranmasını sağlayacaktır. Sözleşme; hukuksal bir sonuç elde etmek amacıyla, iki ya da daha çok kişinin ya da kuruluşun, karşılıklı ve birbirine uygun irade bildirisiyle gerçekleşen işlemler olarak tanımlanabilir.

Günümüz dünyasında her sektörde başarılı bir ilerleyişin sürdürülebilmesi noktasında pek çok faktör etkili olmaktadır. Bu noktada karşımıza çıkan sözleşmeler, taraflar arası hakları belirleyen yazılı bir belge değeri taşır. Sözleşme genel bir süreci içine alır. Aklımıza gelebilecek her sektörün finansal ve operasyonel performansın geliştirilmesi nedeni ile sözleşme yönetimi her geçen gün daha da büyük bir önem kazanmaktadır. Peki, sözleşme yönetimi nedir?

Sözleşme yönetimi; ihtiyaçlar kapsamında sözleşmelerin oluşturulması, imzalanması, yürütülmesi ve sonlandırılması gibi süreçleri kapsayan bir dinamiktir. Bu kapsamlı süreç iş akışının herhangi bir kesintiye uğramasının önüne geçerek akışın sürmesine izin verici olmalıdır. Bu noktada sözleşme yönetimi nedir, sorusu işletmeler için hayati bir öneme sahiptir.

Sözleşme Yönetiminin Amaçları

sözleşme yönetimi nedir

sözleşme yönetimi nedir

Sözleşme yönetimi nedir, sorusunun anlaşılmasının ardından sözleşme yönetiminin amaçlarına yer verebiliriz. Sözleşme yönetiminin en temel amacı, her iki taraf kabul edilmiş politika ve stratejiler doğrultusunda, sözleşmede belirlenen süreyi aşmadan ve anlaşmazlığa düşmeden, sözleşmenin hedefe başarılı bir şekilde ulaşmasını sağlamaktır. Bu nedenle sözleşme yönetimi iş akışı içindeki tüm süreci kapsar.

Sözleşme yönetimi ile şirketlerin operasyonel ve finansal performansını en üst düzeye çıkarmak ve aynı zamanda süreç içinde oluşabilecek riskleri en aza indirmek hedeflenir.

Kapsamlı bir alan olan sözleşme yönetimi alanında uzman kişiler tarafından yürütüldüğünde belirlenen amaçlara ulaşmak da son derece kolaylaşacaktır. Bu sayede işletmelerin iş süreçleri hızlanırken verimlilikleri de en üst noktaya taşınmış olacaktır.

 

Sözleşme Yönetimi Hangi Süreçlerden Oluşur?

Sözleşme yönetimi birçok faktörü içine alan son derece geniş bir alandır. Sözleşme yönetiminde yer alan süreçleri incelerken, sistemin çok boyutlu yapısının da göz önünde bulundurulması gerekir. Sözleşme yönetimi süreçlerini şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • İlk olarak sözleşme için uygulanacak stratejilerin ve planlamaların yapılması
  • Sözleşmeyi kapsayan noktalar dikkate alınarak uygun organizasyonların yapılması
  • Süreç içinde aktif olacak yetki ve sorumlulukların tanımının yapılarak sınırlılıklarının net bir şekilde belirlenmesi ve gerekli durumlarda denetlenmesi
  • Süreç boyunca karşılaşılan durumlara yönelik uygun eklemelerin ve değişikliklerin yapılması
  • Karşılaşılan her türlü olumlu ya da olumsuz durumun değerlendirilerek sonraki çalışmalar için analiz edilmesi

Sözleşme yönetimi nedir, bölümünden de anlaşılacağı gibi sözleşme yönetimi iş hayatında vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Süreç içinde hazırlık aşamasından, işlemlerin takibine ve kontrol- onay aşamasına kadar pek çok adım yer alır. Bu adımların her biri tek tek oldukça büyük bir zaman alır ve en ufak bir hata işletmelerin ciddi zararlara uğranmasına neden olur.

Sözleşme yönetimi nedir başlıklı yazımızda yer verdiğimiz tüm noktalar göz önünde bulundurulduğunda sözleşme yönetiminin son derece kapsamlı ve çeşitli faktörlerle sürekli etkileşim halinde olan bir süreç olduğu çıkarımını yapmak mümkünüdür. Bu nedenle sözleşme yönetiminin alanında uzman kişiler tarafından etkin bir şekilde yapılması işletmelerin verimliliğini de oldukça artıracaktır.

Sözleşme yönetimi için saydığımız tüm bu özelliklerin yanında günümüzde yaşanan teknolojik gelişmeler sürecin verimli yönetilmesini destekler. Zaman ve maliyet tasarrufu sağlamaya yardımcı olan sözleşme yönetimi işletmelerin ilerlemelerinin de önünü açar. Sağlıklı bir sözleşme yönetimi için Jetlexa yanınızda olmaya devam eder. Aklınıza takılanlar için Jetlexa’yı ziyaret edebilir ve detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.