Mini LED Nedir ve OLED’den Daha Mı İyi?

22.09.2021
Mini LED Nedir ve OLED’den Daha Mı İyi?

Modern TV’lerde iki ana ekran türü vardır: OLED ve LED LCD. LED LCD teknolojisi sürekli gelişmektedir ve en son yineleme Mini LED’dir. LCD teknolojisinin diğer yinelemeleri gibi, Mini LED de ana teknolojisinin dezavantajlarını farklı şekillerde iyileştirmeye çalışır.

Mini LED Nedir?

Mini LED terimi, doğrudan yarasa kafa karıştırıcı olabilir. Bununla birlikte, Mini LED (Işık Yayan Diyot), eski güzel LCD (Sıvı Kristal Ekran) teknolojisinin bir doruk noktasıdır. LCD’nin diğer modifikasyonları gibi, LCD panellerde bulunan farklı dezavantajların üstesinden gelmek için bazı ince ayarlarla birlikte gelir.

Yeni başlayanlar için, LCD teknolojisi uzun bir yol kat etti ve günümüz TV’lerinde bunun farklı versiyonları var. LED, QLED, MicroLED, Neo QLED ve NanoCell ekran teknolojilerinin tümü, burada ve orada birkaç iyileştirme ile çığır açan LED LCD teknolojisi üzerine inşa edilmiştir. Mini LED’in ne anlama geldiğini anlamak için temel LCD teknolojisine geri dönmeliyiz. LCD’ler, arka aydınlatma için Soğuk Katot Floresan Lambalar (CCFL) tüplerini kullanır. LED LCD (üreticilerin genellikle LED olarak adlandırdığı), tek bir önemli farkla, arkadan aydınlatma teknolojisiyle LCD’de yapılan bir gelişmedir. CCFL tüpleri kullanmak yerine LED’ler, daha yüksek tepe parlaklığı ve daha iyi ışık kontrolü gibi çeşitli iyileştirmeler getiren Işık Yayan Diyotlar kullanır. Sonuç olarak, LED paneller, LED’lerle arkadan aydınlatmalı LCD’lerdir.

Mini LED’in Avantajları Nelerdir?

Mini LED’ler, geleneksel LED panellere göre çeşitli avantajlar sunar. İlk olarak, Mini LED paneller kontrast oranlarında iyileştirme sağlar. Kontrast oranındaki artış, yerel karartma bölgelerindeki çarpıcı artış sayesindedir. Yerel karartma, siyahların daha derin görünmesini sağlayarak LED LCD panellerde önemli bir rol oynar ve daha yüksek kontrast oranına yol açar.

Mini LED’ler, arka plan ışığı üzerinde ince ve hassas bir kontrole sahiptir, böylece hale efektini azaltmaya yardımcı olur (koyu bir arka plandaki parlak bir nesneden gelen ışık çevreye sızdığında). Mini LED’ler ayrıca, piksellerini aydınlatmak için bir arka ışık kullanarak geleneksel LCD’lerin her zaman mücadele ettiği bir alan olan daha derin siyahlar sağlar. Ek olarak, Mini LED, resimlerin daha gerçekçi görünmesine yardımcı olan derinlik artışıyla görüntülerin ve videoların karanlık alanlarında daha fazla ayrıntı vaat ediyor. Mini LED’lerin bir diğer büyük avantajı, normal LCD’lere ve hatta OLED’lere (organik ışık yayan diyot) göre daha yüksek tepe parlaklıklarıdır.

Mini LED ve OLED: Temel Farklar

OLED ve LED LCD ekran teknolojisi arasında dikkate değer bir boşluk var. Yıllar geçtikçe, LED LCD, OLED’i yakalamaya çalışarak gelişti. LED için bu boşluk hala mevcut. Bununla birlikte, teknolojiler arasındaki temel farklılıklar devam etmektedir.

Mini LED bir arka ışık kullanır, bu durumda mini LED’ler. Geleneksel LED LCD panellerden daha fazla LED ile Mini LED’ler daha iyi kontrast oranları ve daha derin siyahlar sağlar. Her piksel kendi kendini aydınlattığından ve açılıp kapanabildiğinden OLED’in arkadan aydınlatmaya ihtiyacı yoktur. OLED, teknolojinin en önemli satış noktalarından bazıları olan en yüksek kontrast oranlarına, kusursuz görüntü kalitesine ve gerçek siyahlara sahiptir.

Mini LED

Mini LED, OLED’den Daha İyi Mi?

İyileştirmeye rağmen, OLED hala Mini LED’den daha iyi. Ancak bu, Mini LED’in kötü olduğu anlamına gelmez. Mini LED, OLED’in yapmadığı bazı alanlarda öne çıkıyor. Bir OLED üzerindeki LED panelinin önemli bir artısı parlaklık seviyeleridir. LED TV’ler 2.000 nit kadar yüksek bir parlaklığa ulaşabilir. Karşılaştırıldığında, mevcut OLED paneller nadiren 900 nitlik bir tepe parlaklığına ulaşabiliyor.

Bu nedenle, iyi bir izleme deneyimi için OLED yerine LED TV’yi iyi aydınlatılmış bir odaya yerleştirmeyi planlıyorsanız daha iyi olacaktır. OLED panellerde yüksek ekran yanması olasılığı nedeniyle, o kadar uzun sürmezler. Ekran yanması, OLED teknolojisinin en önemli dezavantajlarından biri olmuştur ve olmaya devam etmektedir. Üreticiler, OLED panellerin ömrünü uzatmaya çalışsa da, LED de dahil olmak üzere LED LCD muadilleriyle hala kıyaslanamazlar. Zamanla, tek tek piksellerin parlaklığı düşer ve soluk görüntülere yol açar.

Diğer taraftan, OLED’lerin LED’e göre çeşitli avantajları vardır. OLED’lerin en önemli satış noktalarından biri, tek tek pikselleri açıp kapatarak gerçek siyahlar sunma yeteneğidir. Ayrıca, OLED’ler halo etkisi göstermezler. Ve mümkün olan en iyi görüntü kalitesi, kontrast oranları, daha hızlı tepki süreleri ve daha iyi görüş açıları istiyorsanız, OLED cevaptır. Genel olarak, birini diğerinden daha iyi yapan şey, ihtiyacınız olana kadar kaynar.

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.