PERKOTEK PDKS Personel Devam Takip Sistemi
Personel devam takip sistemi yani pdks, kısaca parmak okuma, yüz tanıma veya kart okuma cihazları ile beraber çalışan bir sistemleri ile beraber olarak çalışan sistemdir bu sistemin amacı personellerin işe giriş saatleri işten çıkış saatleri fazla mesailer eksik mesailerin hesaplanmasını otomatik ve hatasız olarak yapan sistemlerdir.
Personel takip sistemi nedir?
Bu program sadece işyerleri fabrikalarda kullanılmamaktadır aynı sistemler okullarda ve yurtlarda öğrenci takip sistemi adıyla kullanılmaktadır burada da öğrencilerin okula veya yurda girişini ve çıkışını kontrol etmek düzenli yemek yiyip yemediğini kontrol etmek ve bu konuda veli ve okul yönetimini bilgilendirmek amacıyla kullanılmaktadır.
İş dünyasında ise zaman kaybetmek demek para kaybetmek demek olduğundan rekabette yenilmek demektir, yaptığınız işi zamanında yapmanın önemi iş dünyasında önemi herkes tarafından bilinen bir gerçektir.
Bu nedenle personel takip sistemi yani Pdks her şirkette önemli bir rol oynar. İnsanlığın ilk zamanlarında gün bölümlerini belirlemek, mevsimi ve hangi yırtıcıları getireceğini veya daha sonra ne ekeceğini bilmek için güneşi, ayı ve denizi takip etti. Zaman bizim için finansal istikrar anlamına geldiği kadar onlar için de ölüm kalım demekti.
Pdks sisteminin tarihi nedir?
Tarih boyunca, çalışma saatlerini takip etmenin sayısız yolu vardı. Güneş saatleri, kum saatleri, delme tabletleri, sarkaç, hatta vardiya sonunda dağıtılan yiyecek bölümünün boyutu. Bunu akılda tutarak, günümüzün zaman izleme yazılımı ile elde ettikleri gibi kolay bir çözümdür, değil mi?
Zaman İzleyicilerin Otomasyonu
İlk çıkan personel takip yöntemlerinde bir çalışana karşılık gelen belirli zamanlarda bir kartın delinmesi veya damgalanmasıyla manuel olarak kaydedildi. Ancak bu, insan etkileşimi ve manuel bilgi girişi gerektirdiğinden, bugün sahip olduğumuz tam otomatik bir sistemden uzaktır.
Bu anlamda, zaman izleyici o zamandan beri çok fazla gelişme gördü.
Modern Personel devam takibi sistemleri
Bu buluş sayesinde, hızlı otomatik, işleme ve daha kolay ücret hesaplaması için hafta boyunca işte harcanan tüm zamanı temelde topladığı için zaman takibi daha kolay hale getirildi.
Yirminci yüzyılda, işletme sahipleri ve yöneticiler, çalışanların işte geçirdikleri zamanı, çalışma saatleri içindeki konumlarını ve hareketlerini izlemek için kâğıt ve kalem kullanarak oluşturdukları zaman çizelgeleri kullandılar. Ama bu yöntem baya pahalı kâğıt israfına neden oluyor ve iş gücü kaybına neden oluyordu.
Günümüzde ise bu sistemler yerlerini Yüz tanıma sistemi devretmiştir bu sistemler diğer kartlı sistemlere göre daha moderndir ve hijyeniktir. Nedenine gelince yüz tanıma sisteminde hiçbir yere temas olmadan personel direk yüzünü tanıtarak geçer bu sayede çalışanların giriş ve çıkış saatlerine ve tesis içindeki hareketlere ilişkin ayrıntılı raporlar aracılığıyla çalışanların faaliyetlerini ofislerinden yakından izleyebildikleri için, modern bulut sistemli zaman takip izleme yazılımının ortaya çıkması. Kandırılamayan en son teknolojiyi temsil ediyordu.
Yazılım olarak personel takip sistemleri
Mekanik zaman izleyicilerin, hesaplama sürecine insan katılımının bir denetleme ve karar vermesi son derece pahalı ve iş gücü kaybına neden olduğu için mekanik cihazlar ve insan gücüne dayanan yöntemler masaüstü yazılımlarla dönüşmesi çok uzun sürmedi.
Şu anki geldiğimiz nokta ise modern bulut tabanlı zaman izleme yazılımı, yalnızca çalışanların giriş ve çıkışlarını değil, aynı zamanda mesai saatleri içinde ne üzerinde çalıştıklarını da kaydeden bir ekipmana (PC, tablet, akıllı telefon) yüklenen bir programdır. Ve internetin olduğu her yerden anlık olarak personellerin takibini sağlayan yazılımlara dönüştü.
Personel devam kontrol sistemi yöneticilerin disiplinli olan ve disiplinsiz çalışanlarının arasında ayrım yapmalarını sağlar peki nasıl çalışır bu sistemler genel hatları ile ve göstergeç kartlarını cihazlara okutması ile bu çalışanlarının geldikleri saati şu anda bulundukları katı ve tuvalete ne kadar süre gittiğine kadar bunları belirleye bilir ve bunlar hakkında veriler tutulmakta ve bu veriler sayesinde iş verimliliği artmaktadır.