Bilgisayar Hızlandırma (10 Kat Performans Artışı)

24.11.2020
Bilgisayar Hızlandırma (10 Kat Performans Artışı)

Dijital bir çağda yaşadığımız için artık neredeyse her insanın kendisine ait bir bilgisayarı bulunmakta. Bazılarımızın bilgisayarla oldukça üstün performanslı olsa da bazılarımızın bilgisayarları ne yazık eski bilgisayarlar. Eski bilgisayarların performansları da haliyle her geçen gün düşmekte. Biz bu blog yazımızda bilgisayar hızlandırma işleminin nasıl yapılacağını detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağız. Bu yazımızda ki önerileri herkes gönül rahatlığıyla uygulayabilir. Hiçbiri bilgisayarınıza zarar vermeyecektir. Bilgisayarınız hızlıysa bile bizce uygulamanızda fayda var. Lafı daha fazla uzatmadan konumuza geçelim.

Bilgisayar Hızlandırma

Bilgisayarınızı hızlandırmak için bilgi edinmeye çalışırken bu konuyla alakalı onlarca makale görmüşsünüzdür. Şu anda okuduğunuz bu makale diğer makalelere nazaran çok daha basit ve uygulanabilir olacak. Diğer makalelerin çoğu absürt maddeler ile dolu ne yazık ki. Bizim size önereceğimiz yöntemler çok işe yarayan ve uygulanması fazlasıyla basit yöntemler olacaktır. Bu yöntemleri kendimde uzun yıllardır kullanmaktayım, düzenli olarak uyguladığımda bilgisayarımın performansının stabil kaldığını ek olarak ömrünün uzadığını da bizzat deneyimledim. İşte o sihirli yöntemler!

1- “Temp” Klasörlerini Temizleme

Her bilgisayarda “temp” klasör bulunmaktadır. Temp, İngilizce bir kelime olan “temporary” kelimesinin kısaltılmış halidir. Türkçeye çevirdiğimizde ise geçici, boş anlamına gelmektedir. Yani bu klasörlerin içinde geçici ve boş dosyalar bulunmaktadır. Eğer bilgisayarınızda çok uygulama varsa ve bu klasörleri uzun zamandır temizlemediyseniz bilgisayarınızda birçok gereksiz dosya birikmiş olabilir. Ben bu klasörleri ilk keşfettiğimde hemen sildim ve yaklaşık olarak 10 GB’lık boş bir yer kazandım. Kısacası bu boş klasörler benim bilgisayarımda 10 GB civarı bir yer kaplıyordu. Bu klasörleri temizlemek için altta ki adımları takip edebilirsiniz.

  1. Çalıştır uygulamasını başlatın. (Windows tuşu + R)
  2. Çalıştır uygulamasına “temp” ve “%temp%” ifadelerini ayrı ayrı yazın.
  3. Açılan iki klasörü tamamen silebilirsiniz.
  4. Çöp kutusundan da temizlediğiniz taktirde bilgisayarınızdan tamamen kaldırmış olursunuz.

Bu klasörleri düzenli bir şekilde temizlemenizi şiddetle öneririz. Bu sayede bilgisayarınızda her zaman fazladan bir kaç GB boş yer kalacaktır, bundan emin olabilirsiniz.

2- Gereksiz Her Şeyi Kaldırma

Bilgisayarınızda bulunan gereksiz her türlü şeyi kaldırın. Bu bir uygulama da olabilir bir klasörde hatta bir oyun bile olabilir. Hepimizin bilgisayarında bir gün işimize yaracağını düşündüğümüz birçok uygulama mevcut. Bu uygulamaları bilgisayarınızdan hemen kaldırmanızı öneririz. Bilgisayarınızın içinde ne kadar az şey olursa performansı da o denli artacaktır.

Oynamadığınız oyunları, boş klasörleri, gereksiz uygulamaları, gereksiz videolar ve fotoğrafları dikkatli bir şekilde bilgisayarınızdan kaldırın. Hatta sıklıkla kullanmadığınız fakat işinize yarayan şeyleri bir USB bellek edinerek depolamanızı ve bilgisayarınızdan kaldırmanızı öneririz. Google Drive gibi ücretsiz depolama araçları ile de birçok şeyi depolayarak bilgisayarınızdan kaldırabilirsiniz.

Bilgisayar Performans Arttırma

3- SSD Kullanma

SSD teknolojisini duymayan kalmadı. HDD teknolojisine göre çok daha hızlı ve gelişmiş bir depolama birimidir. Ek olarak HDD’ye nazaran daha teknolojik olduğu için SSD’lerin bozulma ihtimali çok ama çok düşüktür. Bildiğiniz gibi HDD tamamen mekanik ürünlerdir. SSD’ler ise tıpkı bir USB bellek gibi tamamen teknolojiktir. SSD teknolojisi aynı zamanda çok ama çok hızlı bir teknolojidir. SSD kullanan bir bilgisayarın açılma süresi maksimum 5 saniyedir. HDD kullanan bilgisayarlar ortalama 1-2 dakika içinde açılmaktadır. Bu sadece açılma hızı olarak değil direkt olarak bilgisayarda yaptığınız işlemleri de hızlandırmaktadır. Eğer bilgisayarınızda HDD varsa mutlaka SSD teknolojisine geçmenizi şiddetle öneririz. SSD kullanmaya başladıktan sonra bir daha hiçbir zaman HDD kullanmayacaksınız.

4- Gerçek Anlamıyla Bilgisayar Temizleme

Bilgisayar temizliği denilince birçok insan bunu gerçek anlamıyla anlamaz. Daha çok bilgisayarın içinde ki klasörleri temizlemek olarak anlar. Biz burada gerçek anlamıyla bilgisayarı temizlemenizi öneriyoruz. Bildiğiniz gibi bilgisayarda fan bulunur. Bu fanlar döndükçe tozlanır ve direkt olarak bilgisayarımızı tozlandırır. Bu tozlanma her geçen gün arttığından ötürü bir süre sonra tozlanmadan ötürü bilgisayar parçaları tam gücünde çalışamaz. Bu da parçalarımızın ömrünü fazlasıyla azaltır. Ek olarak performansımızı olumsuz yönde etkiler. Bilgisayarınızı her 6 ayda, maksimum 1 yılda bir temizlemenizi şiddetle öneririz. Bunun faydasını bilgisayarınızı temizlemeye başladığınızda fark edeceksiniz. Biriken toz sizi bir hayli rahatsız edecek, bundan emin olabilirsiniz.

Ek olarak şöyle de bir tavsiye verelim, bilgisayarınızı balkonda temizlemeniz daha mantıklı olacaktır. Çıkan tozlar evinizi kirletebilir. Bilgisayarınızı süpürge veya ıslak mendille temizlemeyin. Bu bilgisayar parçalarına ciddi hasar verebilir. Saç kurutma makinesi ile düşük sıcaklık kullanarak uzak mesafeden bilgisayarınızı rahatlıkla temizleyebilirsiniz.

Bu blog yazımızda siz değerli okurlarımız için “Bilgisayar Hızlandırma” konusunu detaylı bir şekilde anlattık. Umarız ki bu yazımız sizin için faydalı olmuştur. Yazımız hakkında ki görüşlerinizi ve sorularınızı alt tarafta bulunan yorumlar bölümünden bizlere iletebilirsiniz. Wroxe olarak herkese iyi günler dileriz!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM