SSL Sertifikası Nedir?

13.07.2020
SSL Sertifikası Nedir?

SSL, network üzerinde gerçekleşen bilgi transferi sırasında güvenlik ve gizliliğin sağlanması amacıyla Netscape tarafından geliştirilmiş bir güvenlik protokolüdür. Yani daha basit bir dil ile anlatacak olursak sitemizin güvenlik duvarı gibi düşünebiliriz. SSL ile gönderilen bilgiler sadece doğru adres tarafından deşifre edilebilir. Bilgiler doğru adrese gönderilmeden önce otomatik bir şekilde şifrelenir ve gönderimi sağlanır. Veri akışında kullanılan şifreleme yönteminin gücü kullanılan anahtar uzunluğuna bağlıdır. Anahtar uzunluğu bilginin korunması için çok önemlidir. Örneğin; 8 bit üzerinden bir iletimin çözülmesi son derece kolaydır. Bit, ikilik sayma düzeninde bir rakamı ifade eder. Bir bit, 0 veya 1 olmak üzere 2 farklı değer alabilir. 8 bit ise sadece 28=256 olası farklı anahtar içerir. Bir bilgisayar bu 256 farklı olasılığı sıra ile inceleyerek bir sonuca ulaşabilir. SSL protokolünde 40 bit ve 128, 256, 1024 bit şifreleme kullanılmaktadır. 128 bit şifrelemede 2128 değişik anahtar vardır ve bu şifrenin çözülebilmesi çok büyük bir maliyet ve zaman gerektirir. Kötü niyetli bir kişinin 128 bit’lik şifreyi çözebilmesi için 1 milyon dolarlık yatırım yaptıktan sonra 67 yıl gibi bir zaman harcaması gerekir. Bu örnekten anlaşıldığı gibi SSL güvenlik sistemi tam ve kesin bir koruma sağlar. SSL sertifikası nedir sorusunun en net cevabı budur.

SSL

Herhangi bir web sitesinde SSL sertifikası olup olmadığını anlamak oldukça basittir. Tarayıcıdaki adres çubuğunda yeşil bir anahtar işareti var ise ve siteye https:// protokolü ile giriş yapılmışsa sitede SSL sertifikası var demektir. Yaptığınız bağlantı şifreli bir bağlantıdır ve bilgileriniz güvendedir. Artık SSL siteler de bir ihtiyaç niteliğindedir. SSL sahibi olmayan siteler kalitesiz olarak adlandırılmaktadır. İnternet üzerinde neredeyse her firma, hosting hizmeti alan kullanıcılarına SSL hizmetini ücretsiz bir şekilde temin ediyor, bu firmaları bulup bu avantajlardan yararlanabilirsiniz.

Bu yazımızda siz değerli okurlarımız için “SSL Sertifikası Nedir?” konusunu detaylı bir şekilde anlattık. Yazı hakkında ki görüşlerinizi ve sorularınız alt tarafta bulunan yorumlar bölümünden bizlere sorabilirsiniz. Wroxe herkese iyi günler diler!

BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.