GUI ve CLI Arasındaki Fark Nedir?
Muhtemelen işletim sisteminizde hangi arayüzü kullanacağınızı merak ediyorsunuzdur. Veya bir GUI ile bir CLI arasındaki farkı öğrenmek isteyebilirsiniz. Ana konuya girmeden önce, bir arayüzün ne olduğunu anlamalısınız. Arabirim, bir bilgisayarla iletişim kurmanıza veya etkileşimde bulunmanıza ve bilgisayarda değişiklik yapmanıza olanak tanıyan bir aygıt veya programdır. Her işletim sistemi (Windows, macOS, Linux) ister GUI ister CLI olsun, bir arabirim kullanır. Bu arayüzlerden herhangi biri olmadan, bilgisayarda herhangi bir şey yapmak neredeyse imkansız olurdu.
GUI Ne Anlama Geliyor?
GUI (‘G-U-I’ olarak telaffuz edilir) Grafik Kullanıcı Arayüzü anlamına gelir. En yaygın arayüz türüdür ve simgeler, düğmeler, sürükle ve bırak özellikleri gibi görsel grafikler aracılığıyla bilgisayarınızla iletişim kurmanıza olanak tanır. 1970’lerin sonlarında icat edilen Grafik Kullanıcı Arayüzü (GUI), o zamandan beri giderek daha fazla şirketin kendi kullanıcı arayüzünü oluşturmasıyla standart kullanıcı arayüzü haline geldi. Büyük olasılıkla bir GUI kullanıyorsunuzdur.
GUI, bilgisayarda işlevleri gerçekleştirmek için kullanıcı tarafından manipüle edilen widget’ları kullanır. Widget, bilgisayarınızla iletişim kurmanıza izin veren Grafik Kullanıcı Arayüzünün bir öğesi veya bileşenidir. Widget’lar şeritler, kaydırma çubukları ve düğmeler gibi temel olabilir veya pencereler, klasörler ve paneller gibi daha teknik olabilir.
CLI Ne Anlama Geliyor?
CLI, komut satırı arabirimi anlamına gelir ve metin tabanlı bir kullanıcı arabirimidir. Bu, bilgisayarla yalnızca metin, kod ve komut dosyaları aracılığıyla etkileşime girebileceğiniz anlamına gelir. Bu metinlere komutlar da denir. Bir komut yazdığınızda, bilgisayar da bir metinle yanıt verir. Bu komutlar, dosyaları görüntülemenize ve açmanıza, klasörler oluşturmanıza ve silmenize, uygulamaları yüklemenize ve bir GUI ile yapabileceğiniz her şeyi yapmanıza olanak tanır.
Komut satırı arabirimi, bilgisayarlara yalnızca komut satırı arabirimi kullanılarak erişilebildiği 1960’ların başında oluşturuldu. GUI’lerin on yıl sonra ortaya çıkmasıyla bile, birçok kişi hala komut satırı arayüzünü kullanıyor. Windows’ta, PowerShell ve Komut İstemi’nde olmak üzere iki komut satırı arabirimi seçeneği vardır. MacOS ve Linux’ta Terminal olarak adlandırılır.
GUI ve CLI Arasındaki Fark Nedir?
Grafik Kullanıcı Arayüzü (GUI) ile Komut Satırı Arayüzü (CLI) arasındaki temel fark görselleştirmedir. Görselleştirme, sistemler arasındaki etkileşime yardımcı olmak veya bilgileri temsil etmek için görüntülerin, animasyonların veya diyagramların kullanılmasıdır. CLI ile bilgisayarla yalnızca metin tabanlı komutlar aracılığıyla etkileşim kurabilirsiniz. Ancak GUI ile neredeyse tüm görseller tıklanabilir ve etkileşimi kolaydır.